Vitamin A / Retinol

Vitamin A, även kallad Retinol, är ett mycket effektivt ämne i behandling av exempelvis acne och används ofta i hudvård för sina positiva effekter på ålderstecken.

Molekylen retinol (Vitamin A)  bryts ner till några mycket potenta beståndsdelar. Dessa ämnen kallas retinoider. Exempel på retinoider är  betakaroten och karotenoids, som finns i vissa frukter och grönsaker. I kroppen har Vitamin A bland annat betydelse för vårt seende.

Retinol och retinoider har olika funktioner och användningsområden. Retinoider i kosmetiska produkter heter retinyl acetate, retinyl palmitate, och retynaldehyde. De absorberas lätt av huden och omvandlas då till retinoic syra. Det är effekten av retinoic syra som man eftersöker i kosmetiska produkter.

Hudceller, precis som alla andra celler i kroppen, har ett cellmembran med receptorer som tar emot ”meddelanden”  som dirigerar och påverkar cellens aktivitet. Retinol har en speciell kommunikationsförmåga med dessa receptorer och kan därmed stärka cellen att fungera som en frisk cell.

Vitamin A ger många fördelar till huden. Den förbättrar strukturen på solskadad hud (från solexponering), reducerar fina linjer och kan jämna ut hyperpigmenteringar. Den främjar kollagenförnyelsen och ökar hudens fasthet och elasticitet.

Retinol kan också reglera storleken på porerana i huden och är ett mycket potent medel i behandling mot acne genom sin kontroll av talgproduktionen. Tretinoid, med det tekniska namnet all-trans retinoic acid, används enbart i  läkemedel i behandling mot acne.

Vitamin A i hudvård bör undvikas vid graviditet.