Varför en dagkräm och en nattkräm?

Till detta vårat första blogginlägg tänkte vi belysa funktionen av en dag- och en nattkräm.

En av hudens primära funktion är att skydda oss från skadliga yttre påfrestningar. Denna skyddsmekanism är ett mycket avancerat och effektivt system. Användning av hemvård i form av exempelvis hudkrämer, är till för att hjälpa detta naturliga skyddssystem. Dessutom erbjuder den dagliga hudvården komfort och välbefinnande och ger positiva känslor.

Man kan fråga sig om det verkligen behövs både en nattkräm och en dagkräm. Varför inte bara använda en kräm?

Vissa säger att det är bra att låta huden ”andas” under natten, och att en kräm speciellt för natten inte är nödvändigt. Men faktum är att det finns anledning att ha två olika krämer eftersom en dag- och en nattkräm har olika funktioner och arbetar på olika sätt.

Den primära funktionen för en dagkräm är att skydda huden från skadliga yttre påfrestningar såsom UV-strålningar, fria radikaler, orenheter, o.s.v. Fria radikaler leder till att hudens åldrandeprocess snabbas på och UV-strålning förstör bland annat kollagenfibrerna i huden.

En dagkräm kan stärka upp hudens naturliga skyddsmekanism mot de påfrestningar den möter under dagen. En dagkräm bör exempelvis innehålla antioxidanter som neutraliserar fria radikaler, solskydd som skyddar mot solens skadliga strålar, hyaluronsyra som bibehåller fuktighetsnivån i huden och peptider som skyddar kollagenfibrerna. Rätt PH-värde är också viktigt för att bibehålla det lipidiska skyddet på epidermis.

Generellt sett är en dagkräm lättare och tunnare i sin konsistens. Anledning till detta är främst att den ofta kan komma att användas under smink.

Under natten vilar och återhämtar sig huden. En nattkräm ska stödja denna regenererande funktion. Ofta är en nattkräm något rikare i sin konsistens. En nattkräm bör innehålla ingredienser ämnat åt att stimulera hudens naturliga regenereringsprocess, så som vitamin A, C, B3 och E.  Det finns en uppsjö av ingredienser ämnade för hudens återhämtning. Dessa ingredienser kan vara närande, blekande eller peelande.

En nattkräm arbetar mer på djupet och har en mer långsiktig funktion. Målet är att skapa en bra grund. Processen är långsam och det finns inga genvägar för ett långvarig resultat.

En nattkräm som innehåller peelande ämnen i form av olika syror bör absolut kombineras med en dagkräm innehållandes solskydd då solexponering är att undvikas särskilt då hudens peelas.

Förutom sina grundläggande funktioner bör en dagkräm och en nattkräm anpassas till hudens kvalitet, så som torr eller fet hy, blandad hy, eller särskild känslighet. En regelbunden och väl anpassad hemvård av huden är en av grundpelarna för att uppnå och bibehålla en god hudkvalitet.

Vid medicinering bör man iaktta särskild försiktighet då vissa läkemedel kan påverka hudens mottaglighet av ingredienser. Det kan finnas en ökad risk för exempelvis inflammationer och negativa effekter, vilket bör tas i beaktande. Vissa ingredienser bör även undvikas vid exempelvis graviditet.

Det finns krämer som både är en dag- och en nattkräm i ett och som har anpassats efter dessa båda behov.

IMG_5484