Rosacea

Rosacea är en ofarlig men återkommande och kronisk hudinflammation som ibland kan likna acne (kallas i vissa sammanhang för vuxen-acne). Utslagen kan vara mer eller mindre permanent förekommande eller blomma ut i perioder. Man kan inte, som med acne, hoppas ”växa ur” sin rosacea, som för det mesta uppstår i vuxen ålder.

Rosacea är mer utbrett hos människor med ljus hy och man tror att ungefär 45 miljoner människor i världen är drabbade av rosacea. Även om rosacean är något mer förekommande hos kvinnor än hos män är de vanligare att män får kraftigare rosaceautslag. Ofta börjar det med utvidgade blodkärl i ansiktet och blemmor som inte är kopplade till pormaskar, såsom acne är. Det börjar ofta vid nästippen, på kinderna och pannan. Ibland blir även ögonen irriterade. I början är det vanligt att förväxla rosacean med en lättare hudreaktion eller känslig hy. Men när denna reaktion börjar blir långvarig kan man börja misstänka rosacea.

Orsak till Rosacea och vilka är riskfaktorerna?

Man vet inte helt varför vissa får rosacea. Genetiska faktorer, reaktioner i immunförsvaret samt kroppens förmåga att processa proteinet cathelicidin kan spela in. Det som däremot är känt är händelseförloppet. Rosacea börjar alltid med utvidgade blodkärl på ansiktet och blemmor som inte är kopplade till pormaskar.

Man tror att det kan finnas ett samband med de inflammatoriska rodnaderna och yttre påfrestningar såsom solexponering och kraftiga väderomslag men det kan även finnas ett samband mellan rosacea och demodecosis (inflammerade hårfolliklar) och eventuellt vissa läkemedel. Stress, ångest, kryddstark mat, heta drycker med kaffein och alkohol kan också trigga rodnader som kan förstärka rosacean.

Rodnaderna kan komma och gå men blir tillslut permanent synliga.

Tecken på Rosacea 

Kvardröjande rodnader på ansiktet

Röda och/eller varfyllda utslag utan pormaskar

Ytliga blodkärl

Brännande känsla på huden

Behandling av Rosacea

Det finns ingen botande behandling men möjligheterna finns att kontrollera och även bromsa tecken på rosacea. Behandling med laser, IPL (Intense Pulse Light) eller isotretinoin (läkemedel mot acne) kan ge långvariga resultat.

Acneläkemedel mot rosacea?

I vissa fall kan behandling mot acne ge bra resultat även mot rosaceainflammationer i huden. Därför bör man konsultera  en hudläkaren om man misstänker rosacea.

Hudvård

Eftersom huden blir mycket känslig och lätt irriterad bör man använda skonsamma hudvårdsprodukter som verkar antiinflammatoriskt. Undvik uttorkande ingredienser såsom alkohol. Var försiktig med att inte gnida och skrubba på huden eftersom detta kan stimulera rodnaderna. Man bör undvika kemiska peelingar och andra starka behandlingar.

Post navigation