Peptider

Peptider har blivit allt mer populära som aktiva hudvårdsingredienser, men vad är egentligen en peptid?

Peptider består av en kort kedja av aminosyror. Aminosyror är de beståndsdelar som bygger upp proteiner. Medan en peptid består av max 50 aminosyror och består ett protein av minst 50 aminosyror. En peptid som innehåller två aminosyror kallas dipeptid, och en som består av tre aminosyror kallas tripeptid. Större peptider kallas ibland oligopeptid och de största peptiderna kallas polypeptider.

Peptidernas främst egenskaper är att vara cellkommunicerande. Det är den här förmågan att stimulerar celler och få dem att utföra vissa funktioner som utnyttjas inom kosmetiken. Deras minimala storlek gör det dessutom möjligt att penetrerar huden. De mest vanligt förekommande funktioner där peptider används idag inom hudvård är i anti-ageing produkter, till exempel för att stimulera produktionen av kollagen, men det kan också vara peptider som reglerar produktionen av melanin på olika nivåer för att minska så kallade åldersfläckar.

Peptider arbetar långsamt men kan ge mycket goda resultat. Ofta används de i kombination med mer snabbverkande ingredienser för att användaren av en kräm snabbare ska få en synlig effekt.

Exempel på peptider: 

Palmitoyl-pentapeptide 3  : stimulerar produktion av kollagen

Palmitoyl Tetrapeptide-3 : verkar mot glycation

Palmitoyl Tripeptide-5 : Neuropeptider som efterliknar effekten av botox men kan inte ersätta Botox. Effekterna är begränsade.

 

Förväntade resultat  

Generellt tar det längre tid att se en förbättring i huden efter användning av produkter som enbart innehåller peptider som aktiva ingredienser eftersom de arbetar långsammare och mer långsiktigt än andra aktiva ingredienser. Men peptiders verkan är mycket lovande och forskning kring deras funktioner och deras inverkan på huden har gett goda resultat. Men de ska betraktas som kosmetika och kan inte behandla alla tecken på eller orsaker till hudens åldrande.  Man vet idag att det är en samling av olika faktorer, såväl fysiologiska och genetiska som yttre faktorer som orsakar och påskyndar hudens åldrandet. Peptider kan enbart delvis reparera de djupa skador som exempelvis solexponering orsakar. En välbalanserad hudvårdsprodukt med vitaminer, antioxidanter, solskydd och peptider är det bästa för att uppnå och bibehålla en god hudhälsa.