Metoder av hudvårdsbehandlingar, del 2 – Laserbehandlingar

Laserbehandlingar

En annan metod för att behandla huden är genom laser. Laserbehandlingar utförs för att behandla en mängd olika områden, allt från hårborttagning till att behandla rodnader, ytliga blodkärl och pigmentfläckar. Laserbehandling kan även användas för att stimulera förnyelsen av kollagen och elastin i huden. Det finns olika färgämnen, s.k. kromoforer, i huden. Det är dessa kromoforer som absorberar laserljuset som i sin tur omvändlas till värme. Ljuset absorberas på olika nivåer, antingen ytligt eller mer djupgående. Dessa absorberingsegenskaper är grunden till hur laserbehandlingar fungerar. Det finns en mängd olika lasrar på marknaden idag.

Det finns lasrar som behandlar mer på djupet, för att behandla exempelvis solskadad hud och hud med ärr från exempelvis acne. Man kan behandla delar av eller hela ansiktet. Dessa typer av laserbehandlingar är mer omfattande och utförs enbart av plastikkirurger och läkare. De kräver mer förberedelser inför behandlingen, exempelvis rekommenderas rökare att inte röka 2 veckor innan behandlingen eftersom detta kan göra läkningsprocessen längre och vissa typer av läkemedel ska inte tas i samband med behandlingen.

Det finns även laserbehandlingar som kan behandla rosacea, melasma, akne, solskadad hud, hyperpigmenteringar, ålderstecken samt hårborttagning utan att gå så mycket på djupet i huden. Behandling med dessa lasrar kan förbättra hudstrukturen, minska fina linjer och ärr och dämpa hyperpigmenteringar  (bruna fläckar, s.k. åldersfläckar, misspigmentering från solning och fräknar). Efter behandlingen uppstår en rodnad i huden men man kan snabbt återgå till sina vanliga aktiviteter.

Det är viktigt att inför en behandling med laser få en god konsultation med den som ska utföra behandlingen där man går igenom hur behandlingen kommer att gå till, förväntade resultat och även vilka risker som kan finnas med behandlingen.