Metoder av hudvårdsbehandlingar, del 1 – Kemiska peelingar

Vi ska nu i ett par inlägg diskutera några olika metoder att förbättra hudkvaliteten. I det här inlägget tar vi upp ett par olika kemiska peelingar som finns på marknaden idag.

Kemiska Peelingar

Kemiska peelingar används för att fräscha upp ”grå” hud och kan även användas för att behandla hudproblem som exempelvis akne. Produktionen av kollagen stimuleras och huden får en jämnare och friskare lyster. Vid behandling med kemiska peelingar ska man alltid iaktta särskild försiktighet för solexponering eftersom huden exfolieras och därmed blir tunnare. Behandlingar med kemiska peelingar görs på salong av utbildad hudterapeut men det finns också kemiska peelingar för hemvård men dessa har en lägre koncentration av syra.

AHA-SYRA eller Glykolsyra är en alfa-hydroxisyra

Kallas också glykolsyra och är en alfa-hydroxisyra. Den finns naturligt förekommande i människokroppen. Den som används i kosmetika och kemiska peeling för ansiktet är i allmänhet syntetiseras AHA från sockerrör. Den har en liten molekylstruktur, som gör det möjligt för den att lätt penetrera huden. AHA-syra exfolierar huden och tar bort döda hudceller som samlats på hudytan. Vid behandling med AHA-syra kan huden få en fräschae och friskare lyster och kollagenproduktionen stimuleras. AHA-syra har även en vattenbindande förmåga.

SALICYLSYRA är en Beta hydroxisyra BHA

Salicylsyra är en multifunktionell syra och en ytterst effektiv exfoliant. Den är icke-irriterande och kan också fungera anti-inflammatoriskt. Salicylsyra har en större molekylstorlek som exfolierar innuti porerna. Den är därför utmärkt för att behandla exempelvis akne och stora porer.

LACTIC PEEL  eller mjölk syra

Lactic peel härstammar från sur eller fermenterad mjölk. Den används i hudvård för att förbättra hudens textur och fuktnivå. Den kan därför också användas av personer med torr hud.

MANDELIC PEEL eller mandelsyra

Mandelsyra är en alfa-hydroxisyra. Den härstammar från bittermandel och har ett antal fördelar för huden.  Den molekylära strukturen av mandelsyra är större än andra alfa-hydroxisyror såsom glykolsyra och mjölksyra. Det innebär att det tar längre tid för den att penetrera hudens yta och är mycket mindre irriterande.
Den verkar genom att exfoliera döda hudceller och jämnar på så sätt ut hudytan.
Mandelic Syra har antimikrobiella / antibakteriella egenskaper, vilket gör den till ett utmärkt att använda vid behandling av akne, även på känslig hud.

Mandelic peel verkar även hämmande av tillväxten av melanin i huden och kan på så sätt reducera bruna fläckar och andra ojämnheter i huden.

Rygg2