Huden vid graviditet

En graviditet är på många sätt en fantastisk upplevelse. Man kan bland annat uppleva att huden får en ökad lyster. För det sker många förändringar i en kvinnas kropp under en graviditet vilken även påverkar huden och det finns ämnen i hudvårdsprodukter som man bör undvika eftersom påverkan på fostret är okänt.

Eftersom att kroppen börjar att producera mer hormon kan man få mer akne. Läkemedel och andra starka medel mot akne är att undvika under hela graviditeten så det är viktigt att se till att hålla huden ren och återfuktad. Rengör huden på ansiktet och halsen morgon och kväll med en mild rengöring. Åtfölj med en fuktighetskräm som inte täpper till porerna i huden. Om man försöker få finnarna att försvinna genom att torka ut dem kan huden istället börja producera mer sebum för att kompensera för denna torka vilket i sin tur kan leda till fler tilltäppta porer. Det är istället bättre att använda en kräm som återfuktar huden precis tillräckligt för att huden ska kännas smidig men utan att lägga sig som en film över huden. Se till att hålla penslar och annat som används för att lägga make-up rena.

Den ökade produktionen av östrogen i kroppen kan ge rodnader på huden. Men dessa försvinner normalt efter graviditeten. Eftersom huden producerar mer pigment kan man uppleva att man snabbare blir brun vid solning, men detta kan också leda till oönskade pigmentfläckar (melasma). Det är därför att rekommendera att använd produkter med SPF (solskyddsfaktor) när man ska vara ute i solen. Även om man inte solar kan man få pigmentförändringar. För det mesta försvinner dessa efter graviditeten men i vissa fall kan de bestå. Om man upplever dem som besvärliga kan man efter graviditeten behandla huden med AHA som kan dämpa pigmentfläckarna.

Hudbristningar är mycket vanliga och uppstår då huden snabbt töjs ut. Det är röda eller rödlila strimmor som ofta uppstår på mage, bröst och lår. Hur troligt det är att man får hudbristningar styrs bland annat av genetiska faktorer. Man kan återfukta huden kontinuerligt för att hjälpa den bibehålla sin elasticitet och spänst men dessvärre finns ännu inga hudvårdsprodukter som hindrar uppkomsten av hudbristningar. Men med tiden dämpas ofta färgen och de kan tillslut bli helt hudfärgade.

Det är vanligt med viss klåda i huden under graviditeten då huden töjs ut men upplevs klådan som besvärlig bör man ta upp detta med barnmorskan då detta kan vara tecken på tryck på levern.

Hudvårdsprodukter att undvika under en graviditet:

Vitamin A: I alla former, i läkemedel mot exempelvis acne och i hudvårdsprodukter.

Produkter med nanopartiklar: Eftersom de penetrerar djupt och det är okänt om partiklarna kan nå fostret.

Essentiella oljor: Penetrerar djupt och kan trigga allergier. Rådgör med din hudterapeut.

Peelingar med syra och laserbehandlingar: Huden blir känsligare under en graviditet.

Fillers: Rådgör med en läkare om lämplighet.

Gravid