Huden och våren

Nu när våren är här vill vi gärna vara ute i solen så mycket som möjligt. Men det är viktigt att förbereda huden för de påfrestningar som sol och bad utgör. De flesta av våra tips nedan gäller egentligen året runt men kan vara värt att tänka lite extra på nu när vi vill skala av oss trött vinterhy och känna oss pigga och fräscha i solen igen.

1. Rengöring – grunden 

Daglig rengöring är basen till en frisk och klar hud. Genom att välja en skonsam men effektiv rengörare tar du bort föroreningar, smink och andra orenheter utan att skada hudens egen fuktbalans och skyddsbarriär. Det finns en mängd olika rengöringsprodukter, i gelform, mousseform, crémeform, anpassade till olika hudtyper, etc. En bra hudvårdsprodukt ska respektera hudens pH-värde och efter rengöringen ska huden kännas ren men inte torr eller stram.

2. Återfukta – ett måste

När huden är väl rengjort behöver den först och främst fukt.  Många fuktighetsprodukter är formulerade för att lämna en skyddande yta på huden. Ytan består av ämnen som fångar in fuktigheten i hudens yttersta skickat och hindrar och fukten från att dunsta.

Lätta krämer passar bäst för en normal hudtyp, för fet eller blandhud är en mer flytande konsistens att föredra och för torr hud en rikare konsistens med lugnande ingredienser och ceramider som bäst bibehåller fukten.

3. Mask – för rengöring och avslappning 

En gång i veckan bör man lägga en mask allt efter sitt hudbehov. En djuprengörande mask verkar genom att rengöra porer och eliminera överskott av talg. På så sätt kan pormaskar och finnar undvikas. Fuktighetsbevarande masker hjälper huden bibehålla den skyddande barriären och verkar rikt återfuktande. En uppstramande mask stimulerar mikorcirkulationen och masker som verkar avslappnande har en underbar verkan för den som lever i ett stressigt tempo, vilket också ges i uttryck i huden. Det finns dessutom ansiktsmasker med så kallade Cinderella-effekter, som kan verka uppstramande eller lätt lyftande, med en effekt som varar en begränsad tid.

4. Mask scrub – djuprengörande

En till två gånger i veckan kan det vara bra att använda en skonsam skrubb. Skrubben ska appliceras med mycket lätta cirkulära rörelser på ansikte och hals och utan att pressa hårt på huden. Området kring ögonen bör undvikas. Beroende på hudtyp finns ansiktsskrubbar med olika storlek på kornen, med finare och mjukare korn till torr och känslig hy och grövre korn till fet hy.

5. Nattkräm – stimulerar hudens återhämtning 

Det är under natten som huden, liksom vi själva, återhämtar oss. En nattkräm kan innehålla aktiva ingredienser som stimulerar denna återhämtning.

6. Solskydd – viktigast av allt nu när vi vistas i solen

Skydda dig och din hud mot solens skadliga strålar. Inte bara är strålning från solen en av de största faktorerna bakom förtida ålderstecken i huden, men också antalet fall av cancer ökar för varje år. De cancerfall som uppstår idag beror på skador som uppstod i huden i samband med solning för kanske 10 eller 20 år sedan. Läs mer om solskydd här: http://www.mimesiscosmetics.com/huden-och-solen/ !

moln