Huden och solen

Vad händer i huden när vi vistas i solen? Ultraviolett strålning, eller UV-strålar, är elektromagnetisk strålning som inte är synligt för det mänskliga ögat. Det finns två typer av UV-strålar som når oss från solen och som båda har en negativ påverkan på huden; UVA- och UVB-strålar. Dessa är kopplade till hudcancer, accelerat åldrande och ojämn pigmentering av huden.

UVA-strålar kan inte absorberas av ozonskiktet. Dessa strålar har en förmåga att tränga djupt ner i huden och kan orsaka hudcancer.

UVB-strålar är en mycket stark strålning som delvis absorberas av ozonskiktet men som ändå når oss nere på jorden. Dessa strålar påverkar hudens yttersta lager och att utsättas av för mycket strålningen kan skada hudens DNA.

När huden utsätts för UV-strålning börjar den producera melanin för att skydda sig. Det är detta som ger oss solbränna men som också kan ge oss ojämna pigmentfläckar. En annan skyddsmekanism hos huden är att bli tjockare vilket kan ge så kallad läderhud. Solens strålar bryter även ner kollagenet i underhuden och huden blir rynkig.

De hudcancerfall vi ser idag kan bero på skador som uppstod i huden i samband med solning för 20 år sedan. 

Solning är den allra största orsaken till accelererat åldrande av huden. 

Sun Protection Factor (SPF)

Solskyddsprodukter skyddar genom att absorbera och/eller reflektera UV-strålningen. Styrkan på solskyddet anges med SPF där högre siffra ger starkare skydd. För att krämen ska fungera enligt produktbeskrivningen ska den används enligt rekommendationerna och strykas på flera gånger under dagen.

Bra att veta är att SPF 30 inte betyder att skyddet är dubbelt så mycket som SPF 15. SPF 15 skyddar till 93 % mot strålningar och SPF 30 till 97%.

Även om man använder solskyddsprodukter bör man vara försiktig med att exponera huden för solen.