Acne i vuxen ålder

Många kopplar ihop finnar och acne med puberteten och tonåren. Vid vuxen ålder kanske man kan få en finne då och då, men knappast acne? Eller? Faktum är att acne kan uppstå även hos vuxna.

Först – vad är acne? Acne, eller acne vulgaris, är en godartad hudsjukdom som innebär utbrott orsakade av en bakterieinfektion i huden vilket leder till en inflammation i talgkörtlarna.

Varför acne ofta är kopplad till just puberteten är på grund av den då ökande produktionen av hormoner vilket leder till en ökad produktion av talg i huden. Detta kan leda till att porerna i huden täpps igen vilket ger näring till bakterierna.

Hormonella förändringar i kroppen är en vanlig orsak till varför också vuxna kan få acne. Men det kan också bero på medicinering eller hudvård som stjälper mer än den hjälper. Produkter som innehåller ämnen som täpper till porerna ska helt enkelt undvikas.  Man diskuterar också om stress kan vara en bidragande faktor till acneutbrott. Hos kvinnor är acne runt mun och haka ner mot halsen vanlig medan acne på rygg och nacke är mer vanligt hos män.

Det finns en myt att choklad och andra feta livsmedel kan ge uppkomst till acne, men detta stämmer inte.

Så vad kan man göra?

Rengör huden. En god rengöringsrutin av huden är grunden för att förhindra nya utbrott. En rengörare som effektiv tar bort smuts, smink, föroreningar och överskott av talg kan hjälpa till att motverka att porerna täpps igen. Rengöring av huden bör göras morgon och kväll. Däremot bör rengöringsprodukten inte torka ut huden, då detta kan leda till en obalans i huden och ytterligare trigga produktionen av talg. Se även till att hålla redskap som används till att applicera smink rena.

Undvik att klämma och röra. Även om det är lockande att klämma finnar och pormaskar bör detta undvikas. Klämmandet med smutsiga fingrar och naglar kan förvärra acnen. Det kan också leda till ärr i huden. En djuprengöring av huden bör istället göras av en professionell hudterapeut som rengör huden grundligt.

Undvik solen. Vid acne under tonåren kan det vara bra att vistas lite i solen men det gäller inte för vuxna med acne. Tvärtom kan solens inflammatoriska verkan på huden förvärra tillståndet.

Sök hjälp. Enstaka utbrott som exempelvis uppstår i samband med mens går tillbaka av sig själv. Men långvarig och svår acne blir till en plåga i längden. Det finns hjälp att få. Gå till en hudläkare, tillsammans kommer ni fram till om en antibiotikakur mot acne är den bästa lösningen för dig. Det är en ganska omfattande kur som pågår under ett antal månader men ofta med goda resultat.

mimesis